barve v kuhinji

BARVE V KUHINJI

Barve v kuhinji igrajo zelo pomembno vlogo. Ne samo, da ustvarijo notranjost, ampak tudi izboljšajo apetit, kar v tem prostoru ne velja za nepomembno. Barvni trendi sodobnih kuhinj omogočajo uporabo široke palete barv, najbolj priljubljeni pa so aranžmaji v belih in sivih tonih. Bele kuhinje so osvojile naše domove. Na drugi strani so kuhinje v intenzivnih barvah in celo v črni barvi. Močno barvo v kuhinji je bolje uporabiti zmerno – raje na steni nad pultom kot na sprednjih straneh omar.

Dobro usklajene barve so pol uspeha pri urejanju kuhinje. Nove barve so tudi dober način za hitro metamorfozo notranjosti. Zato preden začnete z dekoriranjem, preverite, katere barve v kuhinji so vam najbolj všeč in katere se bodo ujemale z vašim prostorom. Proizvajalci barv, pohištva in opreme nudijo velike priložnosti pri ustvarjanju kuhinjskega dekorja.

barva v kuhinji

Črna je modna, vendar ne kot glavna barva pri razporeditvi kuhinje, temveč kot dopolnilna barva, na primer na drobcu stene, pulta ali tal. Običajno se pojavi v kombinaciji z belo ali leseno. Intenzivno obarvane kuhinje kot so oranžne, rdeče ali zelene postajajo vse manj priljubljene. Močne barve se pogosto uporabljajo le kot poudarki.

Pri izbiri barv za kuhinjo imajo zelo pomembno vlogo osvetlitev in velikost prostora. Če se odločite za temne barve, je najbolje, da jih uporabite v kuhinjah z večjo površino. Pomembno je zagotoviti veliko količino naravne svetlobe v takšni sobi. Če to ni mogoče, je treba osvetlitev kuhinje zasnovati tako, da bo zagotovljena osvetlitev vseh vogalov.

V primeru majhnih in slabo osvetljenih kuhinj bi morali poskusiti posvetliti in optično povečati prostor. Zato izberite belo ali pastelno pohištvo z visokim sijajem, površine iz folije, stekla ali katerega drugega materiala. Sijaj ujame vsak tok svetlobe in jo odseva, kar daje vtis svetlejše notranjosti in jo optično tudi poveča. V velikih kuhinjskih prostorih lahko bela daje vtis praznine, zato je za njih okrepčan dodatek kot je barvno steklo nad pultom, zanimive ploščice v kontrastnih barvah na tleh ali temni pult v kombinaciji z belimi kuhinjskimi omarami.

Čisto bela in siva v kuhinji lahko dajeta vtis hladnosti, monotonosti in sterilnosti. To kombinacijo bomo ogreli in razbili z dodatkom kuhinjskih dodatkov v drugačni barvi. Uporabimo lahko leseno delovno površino v topli naravni senci. Za razliko dodamo črni ali rdeči hladilnik in del stene pobarvamo s črno ali grafitno črno barvo. Tla naj bodo iz črno-belih mozaičnih ploščic ali pa naj bodo ustrezno impregnirane, naoljene plošče, ki ustrezajo barvi lesene plošče. Lahko se odloči tudi za jekleni ali granitni umivalnik in jekleno pipo.

Navdihnite se in sigurno boste našli kuhinjo svojih sanj pri nas.

MORDA VAS ZANIMA TUDI