GA+kuhinje

Težave in dileme pred nakupom kuhinje

težave in dileme pred nakupom kuhinje stara kuhinja
težave in dileme pred nakupom kuhinje nova kuhinja

Težave in dileme pred nakupom kuhinje so pogost pojav. Kako in kje sploh začeti? Kakšno kuhinjo želim? Kaj vse v kuhinji potrebujem? Da ne naštevamo v nedogled, naredimo kratek povzetek najpogostejših dilem ob nakupu kuhinje.

Ko sprejmemo odločitev, da je čas za novo kuhinjo – pa naj bo to zaradi selitve ali pa zato, ker smo se zgolj naveličali obstoječe, je potrebno pretehtati kar nekaj odločitev preden bo projekt nova kuhinja realiziran.

Prostor in oblika kuhinje

Obstoječi prostor narekuje obliko kuhinje. V kolikor je prostor velik, odprt in svetel, se bomo tekom načrtovanja posluževali drugačnih metod kot v manjšem, slabše osvetljenem. Glede na prostor lahko izberemo:

Vsaka izmed oblik ima svoje karakteristike, ki jih je priporočljivo upoštevati. Pred začetkom načrtovanja je potrebno natančno preučiti vodovodno in električno napeljavo. Kjer je možnost priklopa mestnega plina tudi to ni zanemarljivo. Prav tako je pomembno preučiti dimenzije okenskih in vratnih odprtin, ki bodo poskrbele, da bo kuhinja zračna in svetla. V večjih prostorih se poleg kuhinje ponavadi nahajata še jedilnica in dnevni prostor, kar je dobro upoštevati pri izbiri barv in materialov.

Dimenzije kuhinje

1. Izmerite razdaljo med tlemi in stropom (navpično) ter razdaljo od stene do stene (vodoravno).

2. Izmerite dimenzije oken in vrat ter njihovo oddaljenost od tal, stropa in sten. Ne pozabite označiti, kje je potreben prostor za odpiranje.

3. Označite mesta vtičnic, stikal, radiatorjev ter napeljave za vodo in plin.

Poleg zgoraj omenjenih dimenzij okenskih in vratnih odprtin, je potrebno upoštevati še višino stropa in višino okenskih odprtin (posebno, če bo pod njimi kuhinjski pult). Ključen člen kuhinj so prehodi, ki morajo biti dovolj veliki, da je uporabniku zagotovijo neovirano gibanje.

Več o izmeri si lahko preberete na tej povezavi:
https://www.ga-kuhinje.si/izmera-prostora-za-kuhinjo/

Tloris kuhinje

težave in dileme pred nakupom kuhinje delovni trikotnik
organizacija prostora in shramba v kuhinji

Pri načrtovanju tlorisa se držimo načela funkcija pred estetiko. Poskušamo predvideti gibanje znotraj nove kuhinje. Upoštevamo kuhinjski delovni trikotnik in poskrbimo, da je kuhinja načrtovana po meri uporabnika. Kuhinjski trikotnik zajema kuhalno ploščohladilnik in kuhinjsko pomivalno korito. Najpomembneje je, da tekom načrtovanja dosežemo logično zaporedje korakov v kuhinji, kjer ni nepotrebnih poti. Priporočljivo je preučiti gibanje vsaj ene ali dveh oseb – srečanja, umiki, itd.

V kolikor načrtujemo večjo kuhinjo lahko ustvarimo več delovnih trikotnikov glede na faze priprave hrane.. Najpomembneje – kuhinja naj ne bo namenjena samo kuhanju, temveč tudi druženju. Poskrbimo, da je kuhinja odprta, zračna in da uporabniku omogoča interakcijo z ljudmi v bližini. Ena bolj priljubljenih rešitev je kuhinjski otok, ki nudi več delovne površine in je hkrati element, ki poveže kuhinjo s preostalim prostorom.

Materiali, barve in obdelave

Eno težjih odločitev pri načrtovanju predstavlja izbira barve. Glede na ponudbo, pravzaprav barve kot take niso ovira. Dan danes je mogoče kupiti kuhinjo katerekoli barve; nekateri ponudniki bodočemu uporabniku celo omogočajo, da izbere poljubno barvo iz RAL barvne lestvice. Pa vendar je priporočljivo, da o barvi dobro razmislimo – upoštevajoč velikost in svetlost prostora. Naj kuhinja prostor ne pokvari, temveč mu da dušo, dodano vrednost. Izberemo barvo, ki dobro vpliva na naše počutje, saj je nakup nove kuhinje naložba v prihodnost za 10 in več let.

težave in dileme pred nakupom kuhinje osvetlitev polic v kuhinji

Poleg barve je potrebno upoštevati tudi izbiro materialov in obdelav. Bo kuhinja masivna, matirana ali v izgledu visokega sijaja? Zopet upoštevamo karakteristike prostora, hkrati pa poskušamo izgled kuhinje povezati v smiselno celoto z izbranimi aparati.

pravilna ergonomija pri načrtovanju kuhinje
pravilna ergonomija pri načrtovanju kuhinje pomivalni stroj na višini.

Kako izbrati primerne aparate za novo kuhinjo? Ponudba na trgu uporabniku omogoča široko izbiro. Najpomembneje je, da izberemo aparat, ki ustreza našemo načinu življenja.

V kolikor je kulinarika pomemben del uporabnikovega življenja je dobro razmisliti o aparatih z dodanimi funkcijami, ki nam delo v kuhinji olajšajo in hkrati poskrbijo za funkcionalnost kuhinje.

Več o aparatih si lahko preberete tukaj:
https://www.ga.si/

Vas zanima kako bi izgledala vaša sanjska kuhinja? Prijavite se na brezplačen 3D izris in strokovno svetovanje. V salonih ali pri vas doma. 

Kvalitetne storitve po vaši meri

Brezplačna številka

080 73 36

Pošljite nam e-pošto

[email protected]