Majhna kuhinja

MAJHNA KUHINJA

Majhna kuhinja – Kako pravilno načrtovati?

Načrtovanje majhne kuhinje zahteva veliko pozornosti pri razporeditvi kuhinjskih elementov, izboru barvne palete ter dekoriranju. Majhno kuhinjo želimo optično povečati ter jo v prostor umestiti čim bolj funkcionalno.

Postavitev kuhinje

Kuhinjo postavimo smiselno v prostor, načrtovanje začnemo z obliko kuhinje na primer v eni liniji, v črki L ali U ali pa z otokom. Vsekakor moramo prostor čim bolje izkoristiti. Potrebujemo dovolj prostora za shranjevanje, zato vključimo visoke elemente, ki omogočajo veliko shranjevalnega prostora v višino. V sklopu teh vključimo tudi hladilnik, vgradni ali prostostoječ. V kolikor možnosti za visoke elemente ni, uporabimo le viseče elemente

postavitev kuhinje

Shranjevalni prostor se nahaja prav tako pod kuhinjskim pultom. Najboljša možnost so predali, saj so s svojo uporabnostjo prijaznejši do našega telesa. V kuhinji shranjujemo hrano, pogrinjke, posodo, male kuhinjske aparate,.. Kako jih smiselno razporediti po kuhinji je precej preprosto. Stvari, ki jih uporabljamo dnevno morajo biti vedno pri roki. Na primer kuhinjske aparate, ki jih uporabimo le nekajkrat na leto shranjujemo nekje v zgornjih delih visokih omar ali celo v kakšnem drugem prostoru hiše/stanovanja. Za boljšo organizacijo in urejenost predalov in polic pa lahko uporabimo dodatke, ki nam shranjevali prostor dodatno razdelijo, pregradijo.

majhna kuhinja rešitve

V majhnih kuhinjah je velikokrat dvom o umestitvi pomivalnega stroja. Ena izmed rešitev je umestitev manjšega klasičnega pomivalnega stroja širine 45cm, primeren je predvsem za enega, par ali manj številčno družino. Omogočiti moramo dovolj delavnega prostora, včasih je za to lahko rešitev kuhinjski otok, tudi če je kuhinja majhna. Delovni pult je prostor za pripravo hrane nanj umestimo tudi kuhalno ploščo ter korito. Prav tako kot pomivalni stroj je tudi kuhalna plošča ter korito na voljo v manjših dimenzijah. V takih primerih razmislimo o željah, potrebah ter prioritetah v kuhinji ter uvedemo najprimernejšo rešitev

Barve v majhni kuhinji

majhna kuhinja vzorci

Kuhinja v manjšem prostoru naj bo v svetlih barvah od bele, bež, svetlo sive v kombinaciji z lesom ali tudi temnimi detajli. To bo kuhinjo optično povečalo. Za občutek razgibanosti in odprtosti prostora lahko dodamo odprte regale za shranjevanje ali pa dekoracijo prostora. Pomembna je tudi svetloba, najbolje je če imamo veliko dnevne svetlobe. Dodamo še osvetlitev pulta ali kakšne ambientalne osvetlitve polic. Razsvetljava služi tako funkcionalno kot dekorativno, zato ji pozornost pri načrtovanju namenimo za piko na i.

Več o pravilni osvetlitvi kuhinje si lahko preberete v tem prispevku:
https://www.ga-kuhinje.si/pravilna-osvetlitev-kuhinje/

Tudi majhna kuhinja je lahko sanjska kuhinja in nudi vso svojo uporabnost v lepem, modernem izgledu po željah posameznika.

Pri GA+kuhinjah vam bodo naši svetovalci s svojimi izkušnjami nudili nasvete, kako maksimalno izkoristiti prostor, kakšna postavitev bi bila za vas primerna in kakšna barva ter osvetlitev bi optično povečala prostor.

Na spodnjem posnetku si lahko pogledate različne možnosti shranjevanja v vaši kuhinji

MORDA VAS ZANIMA TUDI