GA+kuhinje

majhna kuhinja

Majhna kuhinja – Kako pravilno načrtovati?

Majhna kuhinja in načrtovanje le te zahteva veliko pozornosti pri razporeditvi delovnih elementov, izboru barvne palete ter dekoriranju. Majhne kuhinje želimo optično povečati ter jih v prostor umestiti čim bolj funkcionalno, saj s tem povečamo naše ugodje in izboljšamo njihov videz.

Majhna kuhinja je izziv, ki ga lahko obvladate

Majhna kuhinja ali mini kuhinje so posebej zahtevne, ko pride do umeščanja vseh potrebnih elementov. Nihče si namreč ne želi, da bi moral kuhati v prostoru, ki je utesnjen ali premajhen. Zato je umeščanje majhne kuhinje poseben izziv, ki smo mu lahko kos z znanjem, izkušnjami in primernimi programi načrtovanja.

Kuhinjo postavimo smiselno v prostor, načrtovanje začnemo z obliko prostora na primer v eni liniji, v črki L ali U ali pa z otokom. Vsekakor moramo prostor čim bolje izkoristiti. Potrebujemo dovolj prostora za shranjevanje, zato vključimo visoke elemente, ki omogočajo veliko shranjevalnega prostora v višino. V sklopu teh vključimo tudi hladilnik, vgradni ali prostostoječ. V kolikor možnosti za visoke elemente ni, uporabimo le viseče elemente.

majhna kuhinja

Shranjevalni prostor se nahaja prav tako pod delovnim pultom. Najboljša možnost so predali, saj so s svojo uporabnostjo prijaznejši do našega telesa. V prostoru shranjujemo hrano, pogrinjke, posodo, male gospodinjske aparate,.. Kako jih smiselno razporediti po prostoru je precej preprosto. Stvari, ki jih uporabljamo dnevno, morajo biti vedno pri roki. Na primer delovne aparate, ki jih uporabimo le nekajkrat na leto, shranjujemo nekje v zgornjih delih visokih omar ali celo v kakšnem drugem prostoru hiše oziroma stanovanja. Za boljšo organizacijo in urejenost predalov in polic pa lahko uporabimo dodatke, ki nam shranjevali prostor dodatno razdelijo, pregradijo.

izkoristek prostora v predalu

V manjših prostorih je velikokrat dvom o umestitvi pomivalnega stroja. Ena izmed rešitev je umestitev manjšega klasičnega pomivalnega stroja širine 45cm. Primeren je predvsem za eno osebo, par ali manj številčno družino. Omogočiti moramo dovolj delovnega prostora, včasih je za to lahko rešitev kuhinjski otok, tudi če je prostor manjši. Delovni pult je prostor za pripravo hrane nanj umestimo tudi kuhalno ploščo ter korito. Prav tako kot pomivalni stroj je tudi kuhalna plošča ter korito na voljo v manjših dimenzijah. V takih primerih razmislimo o željah, potrebah ter prioritetah v prostoru ter uvedemo najprimernejšo rešitev.

Majhna kuhinja in barve

svetla majhna kuhinja

Odtenki v manjšem prostoru naj bodo v svetlih barvah od bele, bež, svetlo sive v kombinaciji z lesom ali tudi temnimi detajli. To bo prostor optično povečalo. Za občutek razgibanosti in odprtosti prostora lahko dodamo odprte regale za shranjevanje ali pa dekoracijo prostora. Pomembna je tudi svetloba, najbolje je, če imamo veliko dnevne svetlobe. Dodamo še osvetlitev pulta ali kakšne ambientalne osvetlitve polic. Razsvetljava služi tako funkcionalno kot dekorativno, zato ji pozornost pri načrtovanju namenimo za piko na i. Tudi majhna kuhinja je lahko sanjska izbira in nudi vso svojo uporabnost v lepem, modernem izgledu po željah posameznika.

Izbire ustreznih tipov kuhinj za funkcionalnost in estetiko

Pravilna izbira opreme je ključnega pomena za ustvarjanje funkcionalnega in estetskega prostora. V zadnjem času so blok kuhinje postale izjemno priljubljene, saj združujejo praktičnost, estetiko in prilagodljivost. Poglejmo nekaj različnih tipov.

  • Moderne blok kuhinje:

Ponašajo se z minimalističnim pristopom, ki poudarja čiste linije, preproste oblike in sodobne materiale. To ustvarja eleganten in sodoben videz, ki se odlično prilega sodobnim interierjem. Poleg tega ponujajo tudi veliko prostora za shranjevanje in inovativne rešitve, kot so skriti predali in drsna vrata.

  • Rustikalne blok kuhinje:

Rustikalne blok variante izžarevajo toplino in naravni čar. Pogosto so izdelane iz masivnega lesa z grobo obdelavo, kar jim daje rustikalni videz. Priljubljene so zaradi svoje robustnosti, trpežnosti in občutka domačnosti, ki ga prinašajo v prostor. So tudi idealna izbira za tiste, ki si želijo pridih tradicionalnosti in naravnih materialov.

  • Otok:

Ta tip vključuje osrednji otok, ki je obdan s pultom in služi kot delovna površina, prostor za pripravo hrane ter druženje s prijatelji in družino. Te izbire so priljubljene zaradi svoje funkcionalnosti in družabnega vidika, saj omogočajo, da se ljudje zbirajo okoli njih ter hkrati služijo kot središče prostora.

  • Minimalistične blok kuhinje:

Minimalistične opcije sledijo načelu “manj je več”. Ljudje jih izbirajo zaradi elegance, funkcionalnosti in možnosti prilagajanja prostora. S poudarkom na enostavnosti in odprtosti prostora se ustvari občutek večje prostornosti, kar je še posebej pomembno v manjših stanovanjih. Vse izbire ponujajo širok izbor stilov, ki zadovoljujejo različne okuse in potrebe. Ne glede na želeni stil pa je ključnega pomena, da izberete opcijo, ki bo ustrezala vašemu domu in vam omogočala prijetno in učinkovito pripravo hrane ter druženje s svojimi najdražjimi. Kakovostne izbire so resnično investicija v funkcionalnost in estetiko vašega doma. Ustrezna izbira ponuja učinkovito organizacijo prostora, kar olajša pripravo hrane in shranjevanje raznih pripomočkov. Prav tako pomaga ustvariti prijetno vzdušje za druženje in goste ter povečuje vrednost nepremičnine. Pri GA+ kuhinjah vam bodo naši svetovalci s svojimi izkušnjami nudili nasvete, kako maksimalno izkoristiti prostor, kakšna postavitev bi bila za vas primerna in kakšna barva ter osvetlitev bi optično povečala prostor.

Primer našega zaključenega projekta: Erikova kuhinja 

Na spodnjem posnetku si lahko pogledate različne možnosti shranjevanja v vaši kuhinji

Kvalitetne storitve po vaši meri

Brezplačna številka

080 73 36

Pošljite nam e-pošto

[email protected]