GA+kuhinje

FENG SHUI KUHINJA

Kaj je feng shui kuhinja? Načelom feng shuija bi najlažje zadostili, če bi se po njih ravnali od samega začetka, naj gre za gradnjo hiše ali pa načrtovanje kuhinje. Na tak način bi lahko v naprej načrtovali in predvideli gibanje energij in oblike, ki tega gibanja nebi ovirale. Načelom feng shuija lahko zadostimo tekom večjih adaptacij, lahko pa se poslužimo zgolj preprostih in dostopnih nasvetov, ki bodo naše bivalno okolje vsaj delno podprli in naredili prijaznejše.

Kuhinjski niz v obliki črke L ali U je priporočljivi zgolj za velike prostore. Prehodi morajo biti prostorni. Ključna je razdalja med pomivalnim koritom, s katerim splaknemo staro, iztrošeno energijo, in štedilnikom, ki po feng shuiju pomeni vnos življenjske energije v hrano in ne nazadnje v telo – razdalja med omenjenima postajama naj bi bila vsaj 1,5 metra.

Visoki kuhinjski elementi naj ne bodo previsoki. Priporočljivo je, da segajo 0,5m do stropa, kjer naj svoje mesto najdejo cvetoče rastline, nikakor pa reči, ki jih ne potrebujete več.

Kuhinja je prostor pretakanja energij in hranljivih snovi, ki jih dobimo skozi hrano in pijačo. Priporočljivo je, da so takšne tudi barve v prostoru, vedre in pozitivne. Kuhinjam po feng shuiju pripisujemo tople barve kot so rumena in krem odtenki s pridihom lesenih dekorjev, hladnih barv se poskusimo izogniti.

Poskrbimo, da je kuhinja varna. Nože pospravimo v predale, odstranimo ostre predmete, npr. kavlji za obešanje kuhinjskih krp.

Delovna površina naj bo čista in naj nosi le potrebščine, ki jih vsakodnevno uporabljamo.

Feng shui kuhinja naj bo organizirana. Vsak predmet naj ima svoje mesto, kamor ga vedno vrnete. Predali in omare naj bodo urejene. Pomagamo si z oragnizatorji, sortirniki, košaricami in številnimi drugimi rešitvami, ki omogočijo sistemtačnost in red v kuhinji.

Eno ključnih načel feng shuija je, da se znebimo vsega, česar ne potrebujemo. V kuhinji hranimo in uporabljamo le tisto, kar služi svojemu namenu in nam je všeč. Poškodovana posoda ne sodi v harmonično kuhinjo. Prav tako je dobro, da iz kuhinje odstranimo posodo, ki nima ‘pripadajočega para’ – npr. skodelica in krožniček, saj na ta način  vzpostavljamo slab vrtinec energij. Prav tako odstranimo vso poškodovano in okrušeno posodo, ki zaradi prisilnega podaljšanja roka uporabe ustvarja slabo energijo.

Znebite se vsega, kar bi lahko nazavedno bremenilo vaš um. Naj gre za kozarce za vlaganje ali set porcelana, ki vam ni bil nikoli zares všeč.

Feng shui kuhinja je odraz blaginje, zato je velika zaloga živil znak bogastva, sreče in zdravja v domu. Vendar tudi pri zalogah hrane ne gre pretiravati, v prvi vrsti se znebite vseh živil, ki jim je pretekel rok uporabe.

Za krepitev blaginje na bi kuhinjske površine bogatila skleda svežega sadja, vaza svežega cvetja ali cvetoča lončnica.

Pomembno je upoštevati tudi napotke za shranjevanje posode in živil. Slednja naj bi hranili na policah, ki so vsaj na višini trebuha. Predvsem žita, moko, kruh, sadje in zelenjavo naj bi hranili v višini srca. Od tod tudi priporočilo, da je hladilnik dvignjen od tal. Nižje police namenimo gospodinjskim aparatom, čistilom, košem za odpadke itd.

V kolikor se koš za smeti nahaja pod pomivalnim koritom, naj ima pokrov. Priporočljivo je pogosto praznjenje in čiščenje.

In najpomembnejše – kuhinja naj bo vedno čista, hkrati pa naj izraža življenje in hramonijo, ki ju živijo njeni uporabniki.

Vabljeni na strokovno svetovanje in 3D izris kuhinje

Kvalitetne storitve po vaši meri

Brezplačna številka

080 73 36

Pošljite nam e-pošto

[email protected]