GA+kuhinje

Varnost v kuhinji

Varnost v kuhinji

Varnostni napotki v kuhinji

Kuhanje je lahko zabavno vendar previdnost ni nikoli odveč. Pri uporabi ostrih nožev ob močni vročini se v kuhinji zagotovo zgodijo nesreče. Razumevanje in zavedanje nevarnosti lahko tebi in tvojim bližnjim pomaga, da se izognete urezninam, opeklinam in zastrupitvam s hrano.

Zato imamo zate nekaj napotkov, da lahko preprečiš vir slabe volje ali celo resnih poškodb. Verjamemo, da jih večino že poznaš, mogoče se pa vmes najde kakšen, ki ti bo prišel prav.

Noži
Verjetno se vsi zavedamo, da lahko neprevidno ravnanje z njimi privede do resnih ureznin. A vseeno je dobro vedeti, da morajo biti noži vedno dobro nabrušeni saj topi noži predstavljajo večjo nevarnost. Oster nož namreč zahteva manj pritiska pri rezanju živil zato predstavlja manj nevarnosti za nesreče. Pod topim nožem se lahko površina na kateri režeš zaradi pritiska premakne, nož pa zaide na tvojo roko ali prst. Prav tako po končani uporabi nože vedno pospravi na varno in jih ne puščaj na pultu ali pod umazano posodo.

Varnost v kuhinji

Hladilnik
Hladilnik imej vedno nastavljen na pravo temperaturo. Če je ta previsoka, se na hrani lahko začnejo razmnoževati bakterije in s tem se poveča tveganje za zastrupitev. Temperatura ne bi smela preseči 5 stopinj Celzija.

Varnost v kuhinji

Ročaj loncev in ponev
Poskrbi, da nikoli ne segajo preko roba kuhalne plošče, saj se lahko hitro prevrnejo. Zato jih vedno obrni stran od roba, tako jih otroci ne morejo prijeti, odrasli pa se ne morejo zaleteti vanje.

Varnost v kuhinji

Naučite se gasiti ogenj
V Sloveniji se pojavi med 4.000 in 6.000 požarov vsako leto. Kuhanje je glavni vzrok požarov in poškodb v naših domovih. Izobrazi se za različne vrste požarov, kot so maščobni in električni. Nikoli jih ne gasit z vodo. Namesto tega je najbolje, da jih ugasneš z uporabo sode bikarbone ali pokrova posode. Dušenje ognja je najboljši način za gašenje večine požarov. Požar v pečici je najbolje gasiti z gasilnim aparatom, ogenj v mikrovalovni pečici pa lahko pogasiš tako, da aparat izklopite in vrata zaprete.


Varnost v kuhinji

Različne rezalne plošče za surovo meso in sadje ter zelenjavo
Verjetno se vsi želimo izogniti odvečnem pomivanju posode, toda tukaj ne smemo vedno obrati bližnjic. Uporaba iste rezalne plošče za meso, sadje in zelenjavo je dober način, da z zastrupitvijo s salmonelo zboli cela družina. Svetujemo, da uporabiš dve ločeni deski za rezanje. Eno za surovo meso in drugo za sveže sadje in zelenjavo. Če uporabljaš samo eno desko jo dobro operi.

Varnost v kuhinji

Nosite varna oblačila
Za boljšo varnost v kuhinji ne nosi dolgih in širokih rokavov. Si predstavljaš, da se tvoj rokav zakuri na plinskem štedilniku? Pazi, da ne nosiš ničesar vnetljivega ali sintetičnega saj se te tkanine pri visokih temperaturah lahko pregrejejo in stopijo na koži.

Nakup kuhinje – 8 nasvetov

Strgala za sir in zelenjavo
Drobni koščki sira ali zelenjave lahko zdrsnejo iz rok in si na ostri površini posnameš kožo. Ko boš uporabljal strgalo se prepričaj, da košček, ki ga strgaš resnično trdno držiš in ribaj s počasnimi gibi. Ko delček, ki ga strgaš postane resnično majhen, ga pojej.

Varnost v kuhinji

Olja
Segreto olje lahko doseže od 150 do 200 stopinj Celzija. Če tako vroča tekočina pride v stik s kožo lahko povzroči opekline tretje stopnje. Zato priporočamo uporabo posode z višjimi robovi in posebno previdnost pri delu z vročimi tekočinami.

Varnost v kuhinji

Želite kuhinjo v kateri boste z veseljem preživljali svoj prosti čas in kuhali z užitkom?

Kvalitetne storitve po vaši meri

Brezplačna številka

080 73 36

Pošljite nam e-pošto

[email protected]