BOMBETKE S SIROM IN SEMENI

Sestavine:

Testo:

– 1 kg moke

– 1 kocka kvasa

– 3 žličke soli

– 1 navadni ali grški jogurt

– 200 ml mleka

– 200 ml mlačne vode

– 100 g masla

– 50 g olja

– sladkor po želji

Za posip:

– nariban sir

– semena

– beljak

Postopek:

Moko presejemo v večjo posodo in v sredini naredimo jamico.

Kvasec lahko naredimo kar v posodi z moko ali v manjši posodi, tako da nadrobimo kvas v 100 ml toplega mleka in malo sladkorja (ščep) ter pustimo vzhajati 10 minut oz. toliko da vidno naraste.

Nato dodamo še vse ostale sestavine: jogurt, 100 ml mleka, vodo, maslo, olje in sol na rob posode, da ne pride v stik s kvasom.

Sestavine gnetemo približno 10-15 minut (najbolje s kuhinjskim robotom), da testo postane elastično.

Testo pustimo vzhajati na toplem 1 uro, da se količina podvoji.

Vzhajano testo razdelimo na manjše dele in jih oblikujemo z dlanmi, s krožnimi gibi.

Kroglice naložimo na pekač, obložen s peki papirjem in jih premažemo z beljakom ter posujemo s semeni in potresemo z naribanim sirom.

Vse skupaj pustimo vzhajati še 15 minut na pekaču, v tem času pa segrejemo pečico na 180°C.

Bombetke pečemo v ogreti pečici približno 45 minut.

Ko jih vzamemo vem, jih pokrijemo s servietom, da skorja postane mehkejša.

Dober tek 🙂

MORDA VAS ZANIMA TUDI