Sestavine:
- 1 kg moke
- 1 kocka kvasa
- 3 žličke soli
- 1 navadni ali grški jogurt
- 200 ml mleka
- 200 ml mlačne vode
- 100 g masla
- 50 g olja
- sladkor po želji
Za posip:
- nariban sir
- semena
- beljak
Postopek:
Moko presejemo v večjo posodo in v sredini naredimo jamico. Kvasec lahko naredimo kar v posodi z moko ali v manjši posodi, tako da nadrobimo kvas v 100 ml toplega mleka in malo sladkorja (ščep) ter pustimo vzhajati 10 minut oz. toliko da vidno naraste.
Nato dodamo še vse ostale sestavine: jogurt, 100 ml mleka, vodo, maslo, olje in sol na rob posode, da ne pride v stik s kvasom. Sestavine gnetemo približno 10-15 minut (najbolje s kuhinjskim robotom), da testo postane elastično. Testo pustimo vzhajati na toplem 1 uro, da se količina podvoji.
Vzhajano testo razdelimo na manjše dele in jih oblikujemo z dlanmi, s krožnimi gibi. Kroglice naložimo na pekač, obložen s peki papirjem in jih premažemo z beljakom ter posujemo s semeni in potresemo z naribanim sirom.
Vse skupaj pustimo vzhajati še 15 minut na pekaču, v tem času pa segrejemo pečico na 180°C. Bombetke pečemo v ogreti pečici približno 45 minut. Ko jih vzamemo vem, jih pokrijemo s servietom, da skorja postane mehkejša.
Dober tek 🙂