GA+kuhinje

rustikalne kuhinje razporeditev

Rustikalne kuhinje

Rustikalne kuhinje so navkljub porastu modernih trendov še vedno pogosta izbira, ko pride do kuhinje. Rustikalne kuhinje niso nikoli šle iz mode, zagotovo pa se bodo ohranjale skozi generacije. Tokrat vam predstavljamo vse tiste elemente, značilne zgolj za rustikalne kuhinje; njihove kombinacije in razliko med tradicionalnim in modernejšim rustikalnim slogom. Tudi rustika se skozi čas spreminja in prilagaja potrebam ter okusu današnjega dne.

Elementi, ki kuhinjo naredijo rustikalno

Ko govorimo o rustikalni kuhinji, se je treba poglobiti v posebnost tistih elementov, ki jo delajo takšno  rustikalno. Na pogled je ni težko prepoznati, a pri izbiri pravilnih elementov, vam bo dobro poznavanje njenih specifik zagotovo prišlo prav. Med elemente, značilne zgolj za rustikalne kuhinje štejemo izrezljane ali vdolbljene ličnice; okrašene pilastre; senčne in venčne letve; ter nabor rustikalnih ročajev.

svetla rustikalna kuhinja

Nabor rustikalnih ličnic

Kuhinjske ličnice (»fronte«) so pri rustikalnih kuhinjah prva stvar, ki pade v oči. Nežno ali globoko izdolbljeni okvirji ustvarjajo stilsko podobo, orientirano na detajle. Med izborom rustikalnih ličnic v grobem najdete tri vrste obdelave:  nežno vdolbljen srednji del ličnice; nežno vdolbljen okvir in  izbočen srednji del ličnice; globoko ali celo dvojno vdolbljen okvir in izrazito izbočen srednji del. Kako se odločiti za vrsto obdelave rustikalnih ličnic? Odgovor je preprost – si želite zelo tradicionalne in bolj bogato dekorirane kuhinje, ali si želite pod isto streho združiti minimalizem in rustiko? Za slednjega so značilne nežno vdolbljene ličnice in zmerni izrezi. Bogatejši kot so izrezi, bolj tradicionalno deluje kuhinja.

Pilastri

Pilastri oziroma okrasni zaključki omaric ustvarjajo stilsko zaključeno celoto rustikalne kuhinje. Pri bolj minimalistični rustiki predstavljajo nepotreben element, medtem ko pri tradicionalni rustiki skoraj ne gre brez njih. Dekorativni pilaster ima več možnih izrezljanih oblik, običajno pa se uporabljajo križi in ravne črte.

Senčne in venčne letve

Ravni zaključki omaric in strogo odrezane linije so v neskladju z rustikalnim, podeželskim slogom. Zatorej k rustiki sodijo okrasne zaključne letve; na vrhu omaric so nameščene venčne letve, njihov namen pa je izključno okrasni. Na spodnji del visečih omaric sodijo senčne letve, za katerimi se skrivajo luči, ki osvetljujejo pult. Tako se doseže kompromis med vsemi funkcionalnostmi modernih in izgledom vintage kuhinj.

Ko govorimo o rustikalni kuhinji, se je treba poglobiti v posebnost tistih elementov, ki jo delajo takšno — rustikalno. Na pogled je ni težko prepoznati, a pri izbiri pravilnih elementov, vam bo dobro poznavanje njenih specifik zagotovo prišlo prav.
GA+ kuhinje
Svetovalec

Vitrine z antičnim steklom

Vitrine so postale prava redkost, saj v večino modernih kuhinj stilsko ne sodijo. V rustikalnih kuhinjah pa je vitrina zelo zaželen element, ki še dodatno dopolni že tako bogat podeželski slog elementov. Velja omeniti, da je izbira vrste stekel tako pestra zgolj pri rustikalnih kuhinjah. Ena izmed obdelav stekel, ki je ne boste našli pri nobenem drugem slogu kuhinje, je tako imenovano antično ali mlečno steklo, ki daje občutek, kot da so se kapljice vode ujele medenj.

Kuhinjski ročaji

Najbolj čaroben del rustike so zagotovo ročaji, ki celotni kuhinji dodajo piko na i. Čar je v detajlih, in stilsko dodelani ročaji zagotovo sodijo mednje. Najprestižnejša izbira so porcelanasti ročaji, ki pa jih je možno dobiti tudi kot imitacijo. Za rustiko so poleg porcelana značilni tudi ročaji v naslednjih materialih/obdelavah: baker, imitacija železa in pozlačeni ročaji; ter oblikah: tradicionalni/ravni ročaji, gumbi in ovali.

Barvne kombinacije rustikalnih kuhinj

Nekaj najbolj zanimivega na tržišču so barvne rustikalne kuhinje. Klasično so le-te namreč omejene na belo in magnolija barvo, njene modernejše »sestre« pa se bohotijo v sivih, črnih, olivno zelenih, modrih in opečnatih odtenkih. Že res, da je bela večna klasika, a vnos barv v kuhinjo zagotovo pričara čisto svojevrstno izkušnjo. Po barvnih moderno-rustikalnih kuhinjah je znan predvsem vrhunski nemški proizvajalec kuhinj, Nolte. Olivno zelena se odlično obnese v kombinaciji toplega lesa, modra v kombinaciji svetlejšega in temnejšega odtenka, črna pa z bogatimi ornamentalnimi talnimi ploščicami. Naj fotografije govorijo same zase in vas navdušijo nad barvnimi rustikalnimi kuhinjami.

temna rustikalna kuhinja

Prilagojene modernemu načinu življenja

Tako kot se spreminjajo naše navade, življenjski slog in zahteve, se spreminjajo tudi kuhinje in funkcionalnosti, ki jih ponujajo. Na videz »starinska« kuhinja za svojimi vrati skriva ogromno modernih rešitev in kombinacij s tehnologijo. Tako se vam ni treba odločati med enim ali drugim, in sprejemati kompromisa na račun funkcionalnosti – nove rustikalne kuhinje ponujajo vse in še več!

Načrtovanje rustikalne kuhinje potrebuje še posebno pozornost

Zaradi svoje specifike in tolikšne izbire elementov in njihovih kombinacij, načrtovanje rustikalne kuhinje potrebuje dodatno pozornost in izkušenega strokovnjaka, ki bo iz posameznih elementov sestavil dih jemajočo celoto. Svetovalci v salonih GA+kuhinje so strokovnjaki, ki se spoznajo na načrtovanje kuhinje in poznajo vse procese, povezane s kuhinjami. Razumemo, da je za dobro kuhinjo potrebnih kar nekaj ljudi, vsakdo izmed njih pa mora biti strokovnjak na svojem področju. O tem se lahko prepričate na brezplačnem 3D načrtovanju kuhinje, ki ga lahko izvedete v enem izmed šestih salonov po Sloveniji, ali pa kar od doma.

 

Edini v Sloveniji smo namreč razvili močno terensko ekipo svetovalcev in sistem, ki omogoča, da so načrti opravljeni na lokaciji, kjer bo kuhinja tudi dobila nov dom. Že vsak prostor ima svojo specifiko, rustikalne kuhinje pa so še zahtevnejše za načrtovanje, zato bo načrt na domu zagotovo najboljša izbira. Takoj boste dobili točen vpogled v vse detajle in skupaj z našim svetovalcem ustvarili kuhinjo kot iz sanj.

 

Salone GA+kuhinje najdete v Ljubljani (BTC in Rudnik), Mariboru, Kranju, Novem mestu in Levcu. Prijavo na brezplačno 3D načrtovanje lahko oddate tudi tukaj ali na telefonski številki 080 7336.

Kvalitetne storitve po vaši meri

Brezplačna številka

080 73 36

Pošljite nam e-pošto

[email protected]