Kuhinja je oder za ustvarjalnost, povezovanje in najlepše življenjske trenutke.
Prav zato smo z veseljem stopili v kulinarično sodelovanje s priznanim kuharjem in kulinaričnim ustvarjalcem Sašo Šketo, ki bo v naših salonih ustvarjal edinstvene recepte, delil navdih in prikazal, kako lahko iz kakovostne kuhinje nastanejo zares nepozabne jedi.
Prvi skupni recept je nastal v našem salonu v Kranju, kjer smo ob materinskem dnevu pripravili nekaj izjemno čutnega.
Jagodni tiramisu z vrtnico in penino za materinski dan

Čas priprave: 30 minut
Količina: 2 porciji
Zahtevnost: 2/5Sestavine za mascarpone kremo:
- 250 g mascarpone sira
- 50 g sladkorja v prahu
- 80-100 ml penine, polsuhe
- 125 ml sladke smetane
Sestavine za jagodni pire:
- 300 g svežih jagod
- 60 g sladkorja
- žlica limoninega soka
- 4 žličke vrtnične vode
Sestavine za jagodni nadev:
- 200 g svežih jagod, drobno narezane
- žlica sladkorja/vanilijev sladkor
- žlička vrtnične vode/penine
- 80 g cavoiardi piškotov
Priprava:
- V skledi skupaj zmešamo mascarpone sir in sladkor v prahu. Dodamo penino in premešamo.
- Prilijemo sladko smetano in stepamo do mehkih vrhov.
- Kremo prestavimo v vrečko za brizganje.
- V loncu skupaj zmešamo narezane jagode, sladkor, limonin sok. Zavremo in kuhamo 5 minut.
- Odstavimo z ognja in spasiramo v pire. Pire precedimo in primešamo vrtnično vodo.
Zlaganje tiramisuja:
- V kozarec nabrizgamo malo mascarpone kreme.
- Piškote prepolovimo/nalomimo in namočimo v jagodni pire. Položimo jih na kremo.
- Čez piškote nabrizgamo plast kreme in čez nažličkamo sveže jagode, katerim smo primešali nekaj pireja.
- Ponovimo plast piškotov, kreme, jagod in zaključimo s kremo.
- Površino potresemo z liofiliziranimi malinami ali jagodami v prahu, super se obnesejo tudi mandljevimi lističi.
Recept si lahko ogledaš tudi na spodnjem kliku
Špargljeva pita s stepeno feto za Veliko noč

Čas priprave: 15 minut
Količina: Družinska porcija
Zahtevnost: 2/5Sestavine za špargljevo pito s stepeno feto:
- Zavoj listnatega testa
- Paket špargljev
- Feta
- creme fraiche (lahko tudi kisla smetana)
Priprava in sestava:
Potek priprave in sestavljanje špargljeve pite s stepeno feto si lahko pogledaš v spodnjem posnetku.
Obišči tudi Instagram profil Saše Škete, kjer najdeš še več okusnih receptov.
Tahinijevi piškoti s temno čokolado
Sestavine za krhko testo:
- 130 g moke
- 20 g ribanega parmezana
- 100 g masla
- žličke sladkorja
- ¼ žličke soli
- 50 ml ledene vode
Sestavine za nadev:
- 1 velika bučka (300-350 g)
- ½ žličke soli
- 150 g skute
- 30 g parmezana, nariban
10 g svežih zelišč (bazilika, drobnjak, peteršilj) - 2 stroka česna, naribana
limonina lupinica ene limone - ¾ žličke soli
- ½ žličke popra
- 1 jajce, razžvrkljano
- pinjole
- bresaola
Priprava testa:
V multipraktik stresemo moko, dodamo sol, sladkor in hladno maslo narezano na manjše kocke.
Prilijemo hladno vodo in mešamo toliko časa, da se drobtinasto testo začne oblikovati v kepo.
Testo oblikujemo v ploščati disk in ga zavijemo v folijo za živila.
Prestavimo ga v hladilnik za vsaj 30 minut. Najbolje je da odstoji 2 uri.Priprava nadeva in galette:
Bučko narežemo na rezine (3-5 mm debeline) in jih zmešamo s ½ žličke soli. Pustimo jih stati 20 minut nato jih previdno odcedimo.
V skledi skupaj zmešamo zrnati sir, parmezan, sesekljana zelišča, česen, limonino lupinico, sol in poper. Poskusimo, če je nadev dovolj začinjen nato primešamo polovico jajca.
Pečico segrejemo na 200 °C in pripravimo pladenj.
Na pomokanem papirju za peko razvaljamo testo v obliki kroga (28 cm) na približno 3 mm debeline. Skupaj s papirjem za peko prestavimo testo na pladenj.
Na testo namažemo sirni nadev tako, da pustimo okoli 3 cm neobmazanega roba. Čez nadev položimo rezine bučk, tako da se delno prekrivajo.
Sedaj neobmazan rob testa prepognemo čez nadev. Rob testa premažemo s preostalo količino jajca.
Galetto pečemo približno 35 minut pri 200 °C. Če v tem času dno ni dovolj pečeno, površino pokrijemo z alu folijo in podaljšamo čas peke.
Galetto pustimo hladiti 5 minut nato jo narežemo in postrežemo skupaj s praženimi pinjolami in bresaolo.