Čas priprave 15 min
Količina: 4 osebe
Zahtevnost: 2/6Sestavine:
- 4 telečji zrezki po 150 g
- Sol
- Črni poper
- 1 šopek žajblja
- 8 zelo tankih rezin pršuta
- 3 žlice oljčnega olja
- 125 ml belega vina
- 100 g crème fraîche ali kisle smetane
- 1 žlica koruznega škroba
- sladkor
Priprava:
1. Zrezke operemo in jih temeljito osušimo. Potolčemo jih med dvema listoma plastične folije s pomočjo kladiva ali dna ponve. Prerežemo jih na pol, solimo in popramo. Izberemo lepe lističe žajblja, jih operemo in osušimo.
2. Na vsako polovico zrezka položimo 1 rezino pršuta in 1 ali 2 lističa žajblja ter pritrdimo z zobotrebci. Na veliki ponvi segrejemo olje in zrezke pečemo 3 do 4 minute na vsaki strani, najprej po tisti strani, kjer je pršut. Položimo na toplo površino in prekrijemo z alu folijo.
3. Za pripravo omake odstranimo odvečno maščobo s ponve. Ostanek pečenja povremo z vinom in počakamo, da tekočina izpari. V skledi gladko zmešamo crème fraîche, dodamo koruzni škrob. Mešanico damo v ponev. Zavremo in počakamo, da se omaka zgosti. Dodamo sok od zrezkov, sol, poper in sladkor. Omako prelijemo čez tople krožnike in čeznjo položimo nadevane zrezke. Jed lepo dopolnjujejo široki rezanci.
Saltimbocca je specialiteta, ki izvira iz severnega dela Italije. Prevod imena pomeni »skoči v usta«, kar se skorajda zgodi samo od sebe ko poskusite to jed.