Galeta z bučkami in bresaolo
Sestavine:
- 130 g moke
- 20 g ribanega parmezana
- 100 g masla
- žličke sladkorja
- ¼ žličke soli
- 50 ml ledene vode
Sestavine za nadev:
- 1 velika bučka (300-350 g)
- ½ žličke soli
- 150 g skute
- 30 g parmezana, nariban
10 g svežih zelišč (bazilika, drobnjak, peteršilj)- 2 stroka česna, naribana
limonina lupinica ene limone- ¾ žličke soli
- ½ žličke popra
- 1 jajce, razžvrkljano
- pinjole
- bresaola
Priprava testa:
V multipraktik stresemo moko, dodamo sol, sladkor in hladno maslo narezano na manjše kocke.
Prilijemo hladno vodo in mešamo toliko časa, da se drobtinasto testo začne oblikovati v kepo.
Testo oblikujemo v ploščati disk in ga zavijemo v folijo za živila.
Prestavimo ga v hladilnik za vsaj 30 minut. Najbolje je da odstoji 2 uri.
Priprava nadeva in galette:
- Bučko narežemo na rezine (3-5 mm debeline) in jih zmešamo s ½ žličke soli. Pustimo jih stati 20 minut nato jih previdno odcedimo.
- V skledi skupaj zmešamo zrnati sir, parmezan, sesekljana zelišča, česen, limonino lupinico, sol in poper.
- Poskusimo, če je nadev dovolj začinjen nato primešamo polovico jajca.
- Pečico segrejemo na 200 °C in pripravimo pladenj.
- Na pomokanem papirju za peko razvaljamo testo v obliki kroga (28 cm) na približno 3 mm debeline.
- Skupaj s papirjem za peko prestavimo testo na pladenj.
- Na testo namažemo sirni nadev tako, da pustimo okoli 3 cm neobmazanega roba. Čez nadev položimo rezine bučk, tako da se delno prekrivajo.
- Sedaj neobmazan rob testa prepognemo čez nadev. Rob testa premažemo s preostalo količino jajca.
- Galetto pečemo približno 35 minut pri 200 °C. Če v tem času dno ni dovolj pečeno, površino pokrijemo z alu folijo in podaljšamo čas peke.
- Galetto pustimo hladiti 5 minut nato jo narežemo in postrežemo skupaj s praženimi pinjolami in bresaolo.
Oglejte si video, v katerem Sašo prikaže, kako nastanejo piškoti – od začetka do konca


